Cum pot divorta in Romania daca locuiesc in alta tara?

Daca locuiti in strainatate puteti obtine divortul in Romania fara sa fie necesara prezenta dumneavoastra in fata instantei de judecata, prin reprezentarea de catre un avocat specializat in divorturi. Reprezentarea dumneavoastra va fi posibila prin incheierea unui contract de asistenta juridica la distanta (email, WhatsApp) in baza caruia avocatul va emite imputerniciri avocatiale de reprezentare in fata instantelor de judecata competente.

In functie de locul in care locuieste sotul (in tara sau in strainatate) si de acordul/vointa acestuia de a divorta sau nu, se disting mai multe situatii:

1. Daca sotul locuieste in tara si nu doreste sa divorteze

Instanta competenta va fi judecatoria in circumscriptia careia locuieste sotul dumneavoastra. Tipul de divort va fi unul intemeiat pe culpa (exclusiva sau comuna) sau pe separare in fapt care a durat mai mult de 2 ani sau desfacerea casatoriei se va putea face din motive de sanatate. Procedura va dura 4-8 luni (estimarea duratei este aproximativa, depinde mult de gradul de incarcare a instantei competente precum si de particularitatile fiecarui caz in parte). Veti avea de achitat o taxa de timbru de 100 lei si un onorariu avocatial de minim 2500 lei.

2. Daca sotul locuieste in Romania si este de acord cu divortul

Instanta competenta va fi judecatoria in circumscriptia careia locuieste sotul dumneavoastra urmand sa urmati procedura divortului prin acord - o procedura rapida care va dura 1-3 luni. Prezenta dumneavoastra nu va fi necesara in fata instantei de judecata - fiind reprezentata de avocat. In schimb, sotul care locuieste in Romania va trebui sa se prezinte personal la unicul termen de judecata. Onorariul avocatial pentru o astfel de procedura este de minim 2000 lei iar taxa de timbru judiciar este de 200 lei.

3. Daca ambii soti locuiesc in strainatate si doresc sa divorteze

Daca ambii soti locuiesc in afara Romaniei si doresc desfacerea casatoriei, reprezentarea ambilor este posibila de catre un singur avocat. Instanta competenta va fi orice judecatorie din Romania la care vor conveni sotii sa introduca cererea de divort. Acordul sotilor cu privire la alegerea judecatoriei competente teritorial in solutionarea divorului trebuie sa fie exprimat expres potrivit Deciziei nr.20 din 2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Procedura de judecata va fi cea a divortului prin acord, durata de finalizare a acesteia (pana la obtinerea hotararii judecatoresti cu mentiunea “definitiva”) fiind de 1-3 luni. Costul total va fi reprezentat de o taxa de timbru datorata statului in cuantum de 200 lei si un onorariu avocatial de minim 2500 lei.

4. Daca si dumneavoastra si sotul/sotia locuiti in afara Romaniei iar sotul/sotia nu doreste sa divorteze

In situatia in care ambii soti locuiesc in strainatate si doar unul doreste sa divorteze, divortul se poate cere in Romania, competenta fiind exclusiv Judecatoria Sect.5 Bucuresti. Desi procedura de judecata va fi cea stabilita prin Codul de Procedura Civila din Romania, legea aplicabila divortului (normele de drept substantial) poate fi alta decat cea romana. Durata procedurii de judecata va fi de cel putin 6 luni, taxa de timbru judiciar de 100 lei iar onorariul avocatial de minim 3500 lei.

Reprezentarea sotului/sotilor de catre avocat in fata instantei de judecata in cadrul procesului de divort este posibila nu doar in situatia in care sotii locuiesc in strainatate ci si daca acestia executa o pedeapsa privativa de libertate sau daca sunt impiedicati sa se prezinte fiind bolnavi (“de o boala grava”) sau daca beneficiaza de tutela speciala, potrivit art. 921 Cod Procedura Civila.

In ceea ce priveste competenta de fond pentru situatia in care cei doi soti locuiesc sau au locuit in diferite tari din Uniunea Europeana, raportat la art. 3 din REGULAMENTUL (CE) NR. 2201/2003 AL CONSILIULUI din 27 noiembrie 2003 privind competenta, recunoasterea și executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si în materia raspunderii parintesti, este competenta sa judece cererea de divort instantele judecatoresti ale statului membru pe care se afla: resedinta obisnuita a sotilor sau ultima resedinta comuna a sotilor daca unul dintre ei inca locuieste acolo, sau resedinta obisnuita a paratului sau in cazul unei cereri comune oricare dintre resedintele sotilor sau resedinta reclamantului daca a locuit acolo cel putin un an inainte de depunerea cererii de divort sau minim 6 luni si este resortisant al statului respectiv. De asemenea, sunt competente sa judece cererile de divort instantele de judecata apartinand statului membru de cetatenie a celor doi soti sau statul “domiciliului comun” in cazul Irlandei.