Gasim o solutie!

Adrian Fiuciuc - Avocat Iasi

Intotdeauna exista o cale!

Cazul 1

Datorita legislatiei funciare deficitare din 1990 pana in prezent, (este vorba in principal de Legea nr.18/1991, Legea nr. 169/1997, Legea nr. 1/2000, Legea nr. 247/2005) legi care s-au succedat si au suferit nenumarate modificari, foarte multi proprietari se regasesc intr-una din urmatoarele situatii:

Detin un titlu de proprietate eliberat in baza Legii nr. 18/1991 dar nu reusesc sa intre in stapanirea efectiva a terenului sau titlul de proprietate este gresit intocmit nefiind posibila intabularea - caz in care se poate promova o actiune in revendicare imobiliara impotriva detinatorului in fapt sau o actiune in rectificarea / modificarea titlului de proprietate pentru ca pe baza unei expertize cadastrale comisia locala / judeteana de fond funciar sa fie obligate la indreptarea erorii comise la intocmirea titlului de proprietate. Adesea se intalneste situatia in care a s-au emis titluri de proprietate pe aceeasi suprafata de teren mai multor persoane, caz in care se impune formularea unei cereri de constatare a nulitatii absolute a titlurilor de proprietate emise nelegal.

Cazul 2

O categorie aparte este cea a persoanelor care detin o suprafata de teren de foarte mult timp (eventual mostenire de multe generatii), uneori achita si impozit (au deshis rol fiscal), insa nu au acte de proprietate sau titlurile de proprietate (de vanzare - cumparare / donatie / succesiune) s-au pierdut / distrus si nu mai este posibila recuperarea lor. Prin promovarea unei actiuni de constatare a dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune este posibila obtinerea unei hotarari judecatoresti care constituie titlu de proprietate si in baza careia se poate face si intabularea proprietatii la Biroul de carte funciara.

Cazul 3

O situatie des intalnita este cea in care unul dintre vecini a schimbat hotarul proprietatii prin construirea unui gard / imprejmuiri sau pur si simplu a ocupat abuziv / luat in stapanire un teren care nu-i apartine. In cazul in care proprietarul terenului prejudiciat astfel nu a formulat in termen o plangere penala pentru infractiunea de tulburare de posesie, singura solutie este deschiderea unui proces civil avand ca obiect o actiune de granituire dublata de una de revendicare a suprafetei de teren ocupata pe nedrept. In cadrul unei astfel de actiuni un expert cadastrist / topometrist va realiza o expertiza judiciara in cadrul careia va arata cu precizie linia hotarului si suprafata de teren ocupata pe nedrept.

Cazul 4

Este posibil sa cumparati o proprietate imobiliara in baza unui antecontract de vanzare - cumparare, dar sa constatati la termenul fixat pentru autentificarea contractului la notariat ca vanzatorul refuza sa se prezinte desi i-ati achitat deja sau sunteti dispus sa-i achitati restul de pret. Situatia poate fi rezolvata tot in instanta prin formularea unei actiuni in scopul pronuntarii unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare - cumparare.

Cazul 5

Uneori pe fondul unor neintelegeri sau chiar din senin vecinul va poate bloca calea de acces la drum aflandu-va in situatia de a nu va mai putea folosi proprietatea in conditii normale. Indiferent daca ati avut vreodata sau nu un drept de trecere pe proprietatea vecinului pentru a ajunge la drumul public, solutia este deschiderea unui dosar avand ca obiect obtinerea unui drept de servitute de trecere; instanta de judecata va pronunta astfel o hotarare care-l va obliga pe vecin sa va permita accesul la drumul public.

Trimiteti un mesaj rapid!

Descrieti ce problema aveti si includeti numarul dumneavoastra de telefon daca doriti sa fiti contactat(a) prin aceasta metoda. Veti primi un raspuns in maxim 24 de ore!